Prednosti nošenja

KAJ JE NOŠENJE OTROK?

Nošenje dojenčkov ali »babywearing« je nošenje naših najljubših privitih ob nas na enega od mnogih različnih načinov s pomočjo oblikovanih nosilk, slingov, elastičnih ali tkanih rut. Nošenje otroka je čudovita kombinacija lepote in funkcionalnosti za družino v gibanju! Čeprav velja za dokaj novo prakso na Zahodu, nosilke za otroke in nošenje otrok obstaja že tisoče let. Starši širom sveta su uporabljali različne tkanine, rute in druge metode, da bi imeli kontakt z otrokom medtem, ko opravljajo svoje vsakdanje obveznosti. To je še zmeraj praksa mnogih družin po svetu, še toliko bolj odkar vse več ljudi odkriva pozitiven vpliv nošenja.

POZITIVEN VPLIV NOŠENJA DOJENČKOV

Nošenje dojenčkov omogoča t.i. kengorujsko nego oz. stik »koža na kožo«, ki ima našteto pozitivnih učinkov za dojenčka: stabilizacija telesne temperature, boljši razvoj srca in pljuč, oljašano dojenje, …
Nošenje dojenčka lahko tako pri ženskah kot moških poveča sproščanje oksitocina, ki povečuje čustveno povezanost in blaženost.

Že je dokazano, da dojenčki, ki so nošeni, manj jočejo.

Nošenje dojenčka omogoča dojenje v gibanju.

Pravilen položaj nošenja dojenčka lahko doprinese zdravemu razvoju hrbtenice.

Pozitivne čustvene izkušnje kot so očesni stiki z dojenčkom in pogovor med nošenjem, nudijo temelje za razvoj intelektualnih sposobnosti in družbenih veščin.

Pokončen položaj in blagi premiki med nošenjem lahko na naraven način pritiskajo na točke, ki so povezane z prebavo in tako pripomorejo prebavi otroka.

Resnično verjamemo v pomembnost izobraževanja družin, ki se zanimajo za nošenje otrok. Staršem edukatorji ali edukacijske skupine lahko ponudijo ogromno informacij, svojih izkušenj in znanje, ki jim bo v pomoč pri nošenju njihovih otrok.